COACHING

> > > IMPULSA LA TEVA CREATIVITAT> > >

Tot artista sap, que arribat un moment, és important tenir cura de la pròpia creativitat, doncs com és sabut, és cultivable i millorable, sempre que estem disposats a fer-ho. Aquí us deixo uns consells per a artistes o a qualsevol persona creativa, que vulgui revifar i millorar la seva creativitat.

1. EVITA LA PROCASTINACIÓ

Com ja sabem, es tracta del costum de deixar la feina per a més endavant, evitant l’acció i el compromís immediat amb la feina que s’està realitzant. Per tal d’evitar-ho, podem fer una llista dels objectius prioritaris i els secundaris, i sobretot començar a actuar per els que són prioritat absoluta i anar eliminant-los de la llista, en ordre de major a menor urgència.

2. VIU UN ESTIL DE VIDA SALUDABLE

Tots coneixem molts exemples d’artistes que han portat o que porten una vida d’excessos i de descontrol, això els hi aporta (segons ells) la inspiració i la creativitat perduda. Però no hi ha res de cert en tot això. S’ha comprovat que portar una vida saludable, consumint aliments saludables i allunyant-se de l’alcohol o del tabac, pot retornar la salut i també ajuda a recuperar la capacitat creativa. Molts estudis han relacionat l’augment de la creativitat, en relació a la pràctica d’exercici físic setmanal, com ara, córrer, caminar, o anar en bici. No cal, però, anar a un gimnàs per a posar-se en forma, el que cal és tenir consciència i cura del nostre cos, per poder portar una vida activa, que afavoreixi el desenvolupament ple de les nostres capacitats creatives.

3. CULTIVA LA TEVA ASSERTIVITAT

És important que reservis un temps i un espai per a la teva creativitat. Això vol dir que hauràs d’aprendre a ser assertiu i a dir que NO als plans que et puguin oferir i que interfereixin en el moment o en el lloc que has escollit per a crear.
L’assertivitat és quelcom que es pot cultivar, simplement acostumant-nos a dir NO, amb amabilitat, però alhora amb fermesa. Si la persona que t’interromp l’espai o el temps dedicat a la teva creativitat, no ho entén, has de fer-li comprendre l’important que és per a tu disposar del teu moment creatiu. Tu mateix pots decidir on i quant temps dedicar a la teva activitat creativa, però alhora has de saber defensar-la de les interrupcions que no fan altra cosa que posar-la en perill.

4. PREN COMPROMÍS AMB EL TEU PROJECTE

La paraula compromís, pot aixecar més d’una reticència en els temps que corren, però en el moment que decideixes posar en marxa la teva creativitat, és important que adquireixis un compromís amb el teu projecte creatiu. Això vol dir, que has de ser conscient de la qualitat i la quantitat de temps que li dediques a la teva activitat creativa, i ser conscient, de que aquesta inversió de temps i de dedicació, pren la importància que es mereix. Un compromís amb la teva creativitat, és un compromís amb tu mateix, amb allò que et fa sentir la persona que desitges ser i que estàs encaminat a ser. Has de tenir clar que la fortalesa del teu compromís determinarà la fortalesa de la teva creativitat. El compromís ha de ser mental i de l’ànima. Jo mateixa he passat períodes llargs de la meva vida durant els quals, la meva creativitat ha minvat, inclús fins a arribar a no ser capaç de realitzar cap obra. Res no em sorgia i res no semblava poder sortir de nou dels meus pinzells. Però sempre vaig tenir clar, internament el compromís amb mi mateixa, i amb la meva pintura. En un període de dubtes i canvis, vaig fer un pregunta a un conegut pintor amic meu: Tu creus que un artista, pot considerar-se artista encara que no faci art? o, el que és el mateix, és necessari crear art per a considerar-se artista, o és només un compromís amb un mateix, un profund i inescrutable desig de ser-ho, sense importar el món exterior o les circumstàncies? Es pot ser artista només amb la ment? I la resposta es SÍ i rotundament SÍ. I la resposta que em va venir a la ment en aquells moments, va ser la mateixa que em va donar el meu amic: SÍ. I ara, des de la experiència, puc afirmar que jo vaig ser durant un temps artista, sense crear obra, degut en part al compromís que vaig adquirir amb mi mateixa per a ser-ho. I quan les circumstàncies personals em van ser més favorables, vaig poder a poc a poc, tornar a revifar el meu art, i vaig començar a tornar a pintar en millors condicions que abans del període de no producció material o “desèrtic”.

Comments are closed.