Tot artista sap, que arribat un moment, és important tenir cura de la pròpia creativitat, doncs com és sabut, és cultivable i millorable, sempre que estem disposats a fer-ho. Aquí us deixo uns consells per a artistes o a qualsevol persona creativa, que vulgui revifar i millorar la seva creativitat.
EVITA LA PROCASTINACIÓ
Com ja sabem, es tracta del costum de deixar la feina per a més endavant, evitant l’acció i el compromís immediat amb la feina que s’està realitzant. Per tal d’evitar-ho, podem fer una llista dels objectius prioritaris i els secundaris, i sobretot començar a actuar per els que són prioritat absoluta i anar eliminant-los de la llista, en ordre de major a menor urgència.
VIU UN ESTIL DE VIDA SALUDABLE
Tots coneixem molts exemples d’artistes que han portat o que porten una vida d’excessos i de descontrol, això els hi aporta (segons ells) la inspiració i la creativitat perduda. Però no hi ha res de cert en tot això. S’ha comprovat que portar una vida saludable, consumint aliments saludables i allunyant-se de l’alcohol o del tabac, pot retornar la salut i també ajuda a recuperar la capacitat creativa. Molts estudis han relacionat l’augment de la creativitat, en relació a la pràctica d’exercici físic setmanal, com ara, córrer, caminar, o anar en bici. No cal, però, anar a un gimnàs per a posar-se en forma, el que cal és tenir consciència i cura del nostre cos, per poder portar una vida activa, que afavoreixi el desenvolupament ple de les nostres capacitats creatives.
CULTIVA LA TEVA ASSERTIVITAT
És important que reservis un temps i un espai per a la teva creativitat. Això vol dir que hauràs d’aprendre a ser assertiu i a dir que NO als plans que et puguin oferir i que interfereixin en el moment o en el lloc que has escollit per a crear.
L’assertivitat és quelcom que es pot cultivar, simplement acostumant-nos a dir NO, amb amabilitat, però alhora amb fermesa. Si la persona que t’interromp l’espai o el temps dedicat a la teva creativitat, no ho entén, has de fer-li comprendre l’important que és per a tu disposar del teu moment creatiu. Tu mateix pots decidir on i quant temps dedicar a la teva activitat creativa, però alhora has de saber defensar-la de les interrupcions que no fan altra cosa que posar-la en perill.
PREN COMPROMÍS AMB EL TEU PROJECTE
La paraula compromís, pot aixecar més d’una reticència en els temps que corren, però en el moment que decideixes posar en marxa la teva creativitat, és important que adquireixis un compromís amb el teu projecte creatiu. Això vol dir, que has de ser conscient de la qualitat i la quantitat de temps que li dediques a la teva activitat creativa, i ser conscient, de que aquesta inversió de temps i de dedicació, pren la importància que es mereix. Un compromís amb la teva creativitat, és un compromís amb tu mateix, amb allò que et fa sentir la persona que desitges ser i que estàs encaminat a ser. Has de tenir clar que la fortalesa del teu compromís determinarà la fortalesa de la teva creativitat. El compromís ha de ser mental i de l’ànima. Jo mateixa he passat períodes llargs de la meva vida durant els quals, la meva creativitat ha minvat, inclús fins a arribar a no ser capaç de realitzar cap obra. Res no em sorgia i res no semblava poder sortir de nou dels meus pinzells. Però sempre vaig tenir clar, internament el compromís amb mi mateixa, i amb la meva pintura. En un període de dubtes i canvis, vaig fer un pregunta a un conegut pintor amic meu: Tu creus que un artista, pot considerar-se artista encara que no faci art? o, el que és el mateix, és necessari crear art per a considerar-se artista, o és només un compromís amb un mateix, un profund e inescrutable desig de ser-ho, sense importar el mon exterior o les circumstàncies? Es pot ser artista només amb la ment? I la resposta es SÍ i rotundament SÍ. I la resposta que em va venir a la ment en aquells moments, va ser la mateixa que em va donar el meu amic: SÍ. I ara, des de la experiència, puc afirmar que jo vaig ser durant un temps artista, sense crear obra, degut en par al compromís que vaig adquirir amb mi mateixa per a ser-ho. I quan les circumstàncies personals em van ser més favorables, vaig poder poc a poc tornar a revifar el meu art, i vaig començar a tornar a pintar en millors condicions que abans del període de no producció material o “desèrtic”.
AJUDA’T AMB SOCIS
Tothom sap, que les coses importants a la vida no les podem fer sols. Malgrat moltes vegades el treball artístic necessita de la soledat creativa per ser dut a terme, hi ha altres parts del “negoci” artístic que es gairebé obligatori fer en companyia. Evidentment, aquesta companyia la trobarem contactant amb altres artistes que estiguin en la mateixa situació que nosaltres. Es fàcil mirar una mica el nostre entorn i veure quins artistes es troben en la mateixa situació que nosaltres. No cal que siguin de la nostra mateixa especialitat, per exemple un aquarel·lista pot perfectament ajudar a un dibuixant, o inclús un pintor a l’oli pot ajudar un music. Tant mateix ara existeix una paraula extreta del màrqueting que es diu fer networking, o el que seria el mateix, fer xarxa.
I es que en un món digitalitzat on estem permanentment hi ha mancança d’aquest tipus de xarxes, en les que moltes vegades en petit comitè, es poden resoldre dubtes, aclarir conceptes, comunicar idees, i sobretot aprendre de l’experiència de l’altre.
Seria molt recomanable dur a terme setmanalment o mensualment aquest networking amb el teu “soci” creatiu, i la trobada es pot fer perfectament en un lloc públic com ara una cafeteria (recomanable sobretot si no coneixes gaire a la persona), així podreu parlar del temes que us afecten, i planejar futures estratègies, que us afavoreixin.
COMENÇA POC A POC…I NO T’ATURIS
És important que quan comencis a promocionar el teu art, ho facis fent passos petits, ja que és més recomanable dedicar-hi unes hores al llarg de la teva setmana, per de mica en mica, anar augmentant aquest temps. D’aquesta manera, no et cansaràs de seguida i podràs continuar el teu ritme paulatinament.
Cerca un temps concret a la setmana, per exemple una tarda i marca al principi un temps concret, per exemple una hora, a poc a poc vas augmentant el temps dedidat i d’aquesta manera establiràs uns horaris i uns hàbits que et seràn força útils a l’hora d’organitzar la teva feina artística.
DONE IS BETTER THAN PERFECT: EVITA EL PERFECCIONISME
Done is better than perfect. Aquesta frase hauria de figurar en la caixa d’eines de qualsevol artista. El perfeccionisme, és un error que cometem molts artistes, i en comptes de ser els nostres millors aliats, som moltes vegades, els més severs jutges de la nostra feina.
A banda de crear-nos estrès, el perfeccionisme, ens pot arribar a bloquejar com a artistes. Per això hem de deixar de ser tant crítics i fer obres, encara que no siguin tot lo «perfectes» que voldríem. Fer i fer, sense jutjar-ne la qualitat, és la manera d’evitar el bloqueig i la manca d’activitat. Hem de pensar que sempre estem a temps de modificar els treballs antics, però no hem d’aturar-nos en un treball en concret fins que el tinguem perfecte. La millor idea, és passar al següent i desprès d’un cert temps, fer revisió de les obres anteriors. Així, evitem obsessionar-nos i paralitzar-nos en una obra que no ens acaba de sortir tot lo perfecte que voldríem.
ANOTA LES TEVES IDEES
Per tal de retenir les teves idees i que no s’oblidin, portar una llibreta on al llarg del dia anar recollint les idees que ens vagin venint a la ment, és un bàsic que tot artista hauria de provar. Per això serveix qualsevol bloc, encara que si és d’una mida petita, molt millor, ja que d’aquesta manera el podem sempre dur a sobre, per exemple, en una butxaca o a una bossa. No cal dir, que necessitarem un bolígraf o un llapis també, sempre a mà. 😉